Eindelijk. Ik zat er al een tijdje tegen aan te hikken. Het begon een mentaal probleem te lijken. Een paar keer was ik er zo dicht bij (erg hoog in Super Forge, voor mijn gevoel nog een paar millimeter verder mantelen in La Daubé en bij Calins de Kim kwam ik er nog uit toen menigeen al dacht dat ik er was. Twee boulders die ik klom waren ooit zevendegraads, maar waren reeds afgewaardeerd tot zesdegraads toen ik ze klom: Le Petit Toit in 95.2 heb ik terecht geklommen als 6b, maar deze was (voor het stukpoetsen) ooit 7a+. Cortomaltese is redelijk recent afgewaardeerd doordat een of andere gek gehakt heeft in de slopers. 6c+ dus, ook al gebruik ik de gehakte greepjes niet.

Maar nu is het dan eindelijk zo ver: voor mijn gevoel heb ik eindelijk de 7de graad behaald. In Bleau. Want tja… 7e-graads boulderen in Albarracín is leuk, maar in Bleau telt het echt.

In het afgelopen boulderweekend heb ik drie boulders geklommen die op Bleau.info als 7a geklassificeerd worden:

zaterdag L’Oblique in Roche aux Sabots

zondag Tentation in 95.2

maandag La Daubé (rood 9) in Bas Cuvier

Uiteraard verwacht ik niet direct de hardst gewaardeerde 7 te klimmen, wat me overigens met Marie Rose voor het behalen van de 6e graad wel aardig lukte. Bij Tentation was het al snel, nog voor dat ik hem geklommen had, duidelijk dat het geen 7a was in de meeste topo’s.

Thuis ben ik gaan kijken wat de verschillende topo’s in mijn bezit (en dat zijn er inmiddels redelijk wat) erover zeiden. Dit leert dat elke van deze drie boulders ergens als 6c vermeld wordt.

Gelukkig is er niet één topo (in mijn bezit) waar niet ten minste één van deze drie boulders als 7a gewaardeerd is. Daarmee kan ik met een gerust hard zeggen dat ik een 7e graads boulder in Bleau heb geklommen.

Op naar de achtste graad (ahum).

In de lijst heb ik de gradaties overgenomen uit de 7+8, niet (alleen) omdat dat mij goed uitkwam (Bleau.info is beter), maar omdat je ergens van uit moet gaan en ik denk dat deze topo met de meeste zorg is samengesteld.

Voor de enorme waslijst aan harde boulders die er door Reinder, mij en Robert in een lang weekend en door Marc en Erwin in een week zijn ingetikt klik je hier. Kijk snel want er staat al weer een nieuwe trip gepland.

Doordat de focus op de prestatie lag heb ik niet veel (goede) foto’s gemaakt, ik hoop binnenkort toch een impressie toe te kunnen voegen.

Zevendegraads

One thought on “Zevendegraads

Comments are closed.