De zomer. Het is alweer een hele tijd geleden. En voordat de herfstvakantie begint moet er toch een verslagje komen. Het begon allemaal met een lange autorit richting Les Landes waar we een paar dagen bij mijn ouders hebben geacclimatiseerd voordat we richting Orlu in de Ariège vetrokken.

Orlu
Orlu ligt vlakbij het toeristische badplaats Ax-les-Thermes in een mooie vallei. Het kleine dorpje heeft een kleine camping die bewoond wordt door deels vaste gasten en voor een deel wandelaars. Af een toe kom je een klimmer tegen. Maar dan wel van het alpiene soort, de Dent d’Orlu is bekend voor zijn multipitch routes. Boulderaars kom je nauwelijks tegen terwijl er toch een mooi klein bouldergebiedje naast het dorp ligt. En dat is meteen het probleem van het gebied, er zijn te weinig boulderaars waardoor het mos weer de overhand krijgt. Door de begroeiing had ik soms moeite om de rotsen op de foto’s in de topo te herkennen (uitgegeven en verkrijgbaar bij de office du tourisme van Ax). Het gebied ligt aan een klein riviertje in een mooi donker bos. Het ligt niet heel hoog maar door de schaduw blijft het in de zomer toch redelijk koel. Kortom leuk voor een kort bezoek.

Camille
Accrobranche

Lekker buiten boulderen, de mooie rots en mooie lijnen hielpen ook om de vormcrisis van de laatste maanden te overwinnen. Langzaamaan ging het beter en kon ik twee mooie boulders afmaken. Carnassier (6B+) een mooie overhangende boeg waarvan de zitstart het grootste probleem vormde en Tarte aux phalanges (6C) een tricky en spannende boulder. Ondertussen hadden de dames zich ook nog een middag kostelijk vermaakt in een Accrobranche een soort via ferrata/speeltuin/boomklim combi die aan het einde van de vallei te vinden is.

Le Carnassier 6B+
Le Carnassier 6B+
Accrobranche

Na een paar dagen in de vallei was het wel weer genoeg en gingen we richting…

Targassonne
Topgebied. Voor ons de eerste keer maar zeker niet de laatste. Na het mooie gladde Ticino achtige graniet in Orlu was het agressieve graniet van Targa wel even wennen maar de hoeveelheid mooie boulders maken alles goed. En wat niet onbelangrijk is als je met de familie op vakantie bent er zijn volop andere activiteiten: zwembad, warme baden, wandelen, paardje rijden, leuke dorpjes bekijken, toeristische dorpjes etc.

De camping is een half jaar geleden overgenomen door een enthousiast en vriendelijk Frans echtpaar die rustig aan de camping willen verbeteren maar ze moeten nog wel een beetje moeten wennen aan de boulderaars en het geluid dat die in groepsverband s’avonds kunnen maken. Uiteindelijk zijn we er bijna 10 dagen geweest en die tijd is voorbij gevlogen. Mede ook door de boulder vrienden die we hebben gemaakt waar we zeker nog een keer mee zullen proberen af te spreken.

Kleine randjes in de zon.
Video maniac 6B
Video maniac 6B
Ik voel me wel stoer nu ik hier boven sta maar hoe kom ik beneden?
Olivier in een 7C+
François in La baleine 7A
Nog een poging
Martial in Love is in the air 7A+
Julie
Harmonium 6C+
jaaaaaa!
Camille

Hoogtepunten in Targassonne: Video maniac, Harmonium, de warme baden bij St-Thomas-les-Bains en de nieuwe vrienden. Hoe leuk het ook is op een gegeven moment waren we wel weer toe aan een andere omgeving. Op weg naar Spanje, naar Espot een dorpje aan de rand van het Parc Nacional d’Aigüestortes.

Espot
Geen boulder gebied hier. Je kunt er wel fantastische wandelingen doen. Als je een beetje lui bent (zoals wij en vele andere Spanjaarden) neem je een 4WD taxi die je in het hart van het nationaal park brengt. Vanaf daar kun je naar een van de ontelbare meren wandelen en mooie een of meerdaagse tochten maken. Wij hebben er een dag gewandeld. Julie deed het erg goed Camille is (nog?) geen wandelaar.

Wandeling bij Estany de Sant Maurici
Wandeling bij Estany de Sant Maurici
Wandeling bij Estany de Sant Maurici
Wandeling bij Estany de Sant Maurici
Wandeling bij Estany de Sant Maurici

Na een paar dagen moest er wel weer geboulderd worden. Op naar de andere kant van het park naar…

Cavallers
Cavallers is de naam van een stuwmeer aan het eind van de Vall de Boi. Aan weerszijden van het laatste stukje weg liggen ontelbare granieten rotsen te wachten om beklommen te worden. Het dal is vooral bekend om zijn (multipitch) klimgebiedjes. Daar is een vuistdikke topo van te krijgen. Als bouldergebied is het alleen bekend bij de locals. Er is ook geen of weinig informatie te vinden. Door wat rond te vragen op internet had ik van een local wat informatie gekregen. Daarmee op stap ging ik het gebied verkennen.
De weg waaraan de boulders liggen is erg smal. Tegenliggers moet je niet tegen komen behalve als je vlakbij een van de vele inhammen en tevens parkeer plekken bent. Vordat je de weg op mag rijden moet je langs een een parkwachter die je vraagt wat je komt doen. Als de parkeer mogelijkheden vol zijn )in het weekend’ kan de weg tijdelijk afgezet worden en kom je er niet in. Waarschijnlijk is dat ook de reden dat er geen topo van het gebied wordt gemaakt men is bang dat de weg overspoeld wordt met nog meer gebruikers. Erg jammer want het potentieel is gigantisch, de rots van de beste kwaliteit en de omgeving prachtig. Het zou een fantastische boulder bestemming kunnen zijn. Nu heb ik twee deelgebiedjes verkend en op onbekende rotsen wat geklommen. Ik kwam een dag wat locals tegen die me wegwijs maakten in het gebied.

Onbekende boulder in El Bosc
Disloco sit, 7A
Net niet

Canamera 6A

Xous 6A in Sector El Prat

Het weer verslechterde en het werd weer tijd om richting de ouders te gaan waar de dames nog een week zouden blijven. Na een paar dagen gingen we naar de laatste boulderbestemming van de vakantie het niet onbekende…

Fontainebleau
Vanuit Nederland waren Erwin met kinderen, Arnold, Robert en Reinder ook naar de camping in Gres gekomen. We hebben nog twee dagen heerlijk in zomers Bleau geklommen. Eerste dag Cuvier dat er warm en smerig bij lag. Tweede dag in Petit Bois waarna het tijd was om richting NL te gaan waar het vervolgens een maand lang regende.

Reinder vebreekt de etische regels van het boulderen maar klimt wel Charcuterie!
Jaaaaaaaaaa..... mis. En ook hier worden de ethische regels aan de laars gelapt
Ook mis
En weer mis
Erwin probeert het ook nog
Dan maar een 6je en die lukt na een paar pogingen ook!
Big Jim zullen we weer eens voor moeten terugkomen
Vacances a Bombay valt na veel pogingen wel.
Zomervakantie 2011

8 thoughts on “Zomervakantie 2011

 • 29 September 2011 at 7:58
  Permalink

  Erwin! Heb jij het bericht terug gevonden? Bedankt in ieder geval. Doet het nog steeds niet in iexplorer maar goed. Laat me weten welke foto jullie het mooist vinden dan stuur ik die op naar BLOK voor volgende periode.

 • 29 September 2011 at 8:11
  Permalink

  Nee, sorry, ik ben onschuldig…! Martijn misschien?

 • 29 September 2011 at 8:12
  Permalink

  Ik vind de foto van Xous 6A in Sector El Prat mooi!

 • 29 September 2011 at 11:35
  Permalink

  Martijn moet ik jou bedanken? Hoe dan ook ben erg blij want ik was niet van plan alles weer te tikken. Vind zelf Xous ook de mooiste. Dus dat is al 2 stemmen. Andere?

 • 30 September 2011 at 11:30
  Permalink

  Gelukkig wordt in de database elke wijziging minutieus opgeslagen. Met enig werk heb ik het voor elkaar gekregen om het stuk terug te zetten.
  Ik vind de foto’s van Le Carnassier het mooist!

 • 30 September 2011 at 12:57
  Permalink

  Bedankt in ieder geval. Welke van de twee carnassier? Van bakboord of stuurboord genomen?

 • 30 September 2011 at 16:20
  Permalink

  Bakboord: daar komt de rots mooi uit. Ook al staat je gezicht op die van stuurboord.

 • 4 October 2011 at 8:26
  Permalink

  Nou ik heb alle HTML onzin uit de post verwijdert en nu doet hij het ook weer onder Internet Explorer. Kan de rest ook stemmen voor de mooiste foto.

Comments are closed.